Kreditkort bedrägeri

Det är aldrig helt riskfritt att betala med kreditkort, vare sig det är i på en restaurang, i en affär eller handlar över nätet. Likväl finns det en del saker som man kan tänka på, vilka minskar riskerna för att någon skulle kunna komma åt pengarna på ditt kreditkort. Först och främst bör du förvara kreditkortet så nära dig som möjligt. Om du inte vill ha det i plånboken kan du skaffa ett så kallat sedelbälte eller en dold ficka på insidan kläderna.

Gratis Kreditkort, 0kr i årsavgift, Ansök om Visa Kreditkort här !

Skulle det vara så att du har svårt att komma ihåg PIN-koden till kreditkortet bör du i alla fall förvara lappen med PIN-koden och kortet på två olika ställen. Skriv aldrig PIN-koden direkt på kortet. Ett tips är att skriva ut PIN-koden på ett sådant sätt att endast du kan förstå vilka siffror som åsyftas. När du betala med ditt kreditkort så ska du alltid kontrollera att beloppet som står på kvittot stämmer. Du bör även kolla datumet på kvittot, ifall du exempelvis skulle behöva reklamera varan. Kryssa även i de tomma fälten som är före och efter beloppet. Därmed går inte beloppet att öka på i efterhand.

Sedan ska du spara alla kvitton och kopior när du betalat med ditt kreditkort. Jämför därefter med ditt kontoutdrag. Detta bör du göra direkt efter ett köp. Ju snabbare du lämnar in en reklamation, desto bättre. Försök också att använda kortet sparsamt utanför bankerna. Det har hänt att kreditkort har kopierats, varpå någon utomstående börjat använda kortet. Försök, i möjligaste mån, att se till så att kortet inte dras två gånger. Dras det två gånger innebär detta naturligtvis dubbel debitering.

Skulle du tappa bort ditt kreditkort – eller bli av med det på något annat sätt – så ta genast kontakt med din bank eller kortföretag så att kortet spärras. Således ska du alltid ha telefonnummer till dessa nära till hands. Förvara också en kopia på kortet lättillgängligt så att du har kortnumret ifall banken eller kortföretaget vill se det.